Pas på dig selv og din krop når du er gravid – 5 gode tips til hverdagen

Når man er gravid, er kroppen sårbar, og det er ekstra vigtigt at passe godt på sig selv. Alt efter hvilken fysisk form du er i, og hvilken alder du har, når du bliver gravid, kan din gravide krop være udfordret på forskellige måder.

Graviditeten kan også påvirke dig mentalt og følelsesmæssigt. Det er ligeledes vigtigt at passe på sig sine personlige grænser og sin psyke under graviditeten.

Aflast din krop med en god graviditetspude

Jo længere hen du kommer i graviditeten, jo mere skifter din krop form og tyngdepunkt. Det kan være svært at finde hvile, hvad enten du sidder eller ligger. Hvis du ikke kan finde hvile, kan det være svært at falde i søvn.

Hvis din gode søvnrytme først er brudt, kan det føre til en ond cirkel af søvnløse nætter og udmattende dage. Derfor er det utroligt vigtigt for din trivsel under graviditeten, at du finder ud af hvordan du kan aflaste din krop og finde hvile.

Her kan en god graviditetspude være en stor hjælp. Puden kan understøtte dine ben, lænd eller hvor du end har brug for støtte. Derved kan din krop finde en afslappet stilling, og du vil kunne hvile og sove godt, til trods for de ændringer, der sker i din krop.

Få en blid og behagelig graviditetsmassage

En graviditet kan belaste dine led og muskler, føre til spændinger og nogle gang ubehag i kroppen. Derfor kan en dejlig graviditetsmassage være en behagelig aflastning af kroppen. Du får løsnet op for de ømme led og muskler.

Spændingerne bliver masseret ud af din krop, og du genvinder den tilstand af velvære, der er så vigtig under en graviditet.

Du skal dog sørge for at finde en god massør, der har forstand på graviditetsmassage. En intensiv zoneterapibehandling, der påvirker diverse organer, kan være direkte skadelig under en graviditet.

Det er heller ikke en hårdhændet svensk sportsmassage, du har brug for. Det du søger, er en blid og behagelig graviditetsmassage udført af en massør, der har erfaring på dette felt.

Kosten påvirker din baby

Det er ikke sandt, at du kan tillade dig at spise for to, når du er gravid. Men det er korrekt, at det du indtager, er de fødevarer, der giver næring til både dig og din baby. Derfor er det særlig vigtigt, at du spiser sund og nærende mad.

Der er mange forskellige råd, om hvad du må og ikke må spise. Det er bestemt ikke sikkert, at du skal lytte til dem alle sammen. En vigtig hovedregel, som du altid kan henholde dig til, er, at du bør undgå enhver form for giftstoffer.

Alkohol og nikotin er oplagte giftstoffer, der er lette at få øje på. Men du bør også tænke over de giftstoffer, der er en del af meget af den forarbejdede mad, vi kan købe i supermarkedet.

Til eksempel er aspartam, som bruges i de fleste former for light sodavand, et giftstof, der oprindelig var en bestanddel i karburatorvæske. Det røde farvestof, nitrit, som blandt andet anvendes i de højrøde pølser og salamiprodukter, er ifølge videnskabelige undersøgelser kædet sammen med leukæmi hos børn.

Der er således mange giftstoffer i forarbejdede fødevarer, som vi ikke til daglig er opmærksomme på. Når du er gravid, bør du så vidt muligt spise friske råvarer og undgå forarbejdede fødevarer med mange e-numre og kemiske stoffer.

Sæt dine personlige grænser og oprethold dem

Når man venter et barn, sker der ofte det, at Gud og hver mand mener sig berettiget til at give uopfordrede råd, om hvordan man skal håndtere sin graviditet.

Særligt mødre og svigermødre men også veninder, der selv har børn, kan være slemme til at komme med en masse mere eller mindre gode råd. Det er vigtigt, at du som gravid, og senere som mor, følger din egen fornemmelse af hvad der er rigtigt og forkert. Du skal finde din egen måde at gøre tingene på. Det er den bedste måde for dig og dit barn.

Derfor er det vigtigt, at du allerede under graviditeten sætter grænser for de mange råd, hvis du ikke ønsker at høre dem, og de fjerner fokus fra din egen intuition.

Det kan være svært at sige fra, særligt overfor ældre familiemedlemmer. Men det kan godt gøres med en høflig men afvisende bemærkning. Du kan for eksempel sige ”Det er fint, at du har gjort dig nogle erfaringer, da du var gravid, men jeg vil gerne have ro til at finde min egen måde at gøre tingene på”.

Forbered dig på din barsel

Hvad enten du er førstegangsfødende eller har børn i forvejen, er der ikke to barselsperioder, der er ens. Alle børn er forskellige. Hvis det er din anden eller tredje barsel, kan det være, at du selv er i en anden alder, eller et andet sted rent personligt, end sidste gang.

Brug noget tid på at forberede dig på din barsel. Her mener jeg ikke rent praktisk i form af indkøb af puslebord og barnevogn. Det skal du nok få gjort før eller siden. Jeg mener rent mentalt.

Tænk lidt over hvordan du ønsker at tilbringe din barsel. Har du et stort socialt behov, og vil nyde at venner og familie kigger forbi i tide og utide for se hvordan det går med det lille vidunder? Eller er du mere introvert og har brug for masser af ro, til bare at være, og finde dig til rette i dit nye moderskab? Begge dele er fint og naturligt, men hvad er bedst for dig?

Når først barnet er kommet, sker der ofte en hel masse. Svigermor har måske et stort ønske om at være meget på banen. Sundhedsplejersken synes måske, at hun har fundet den helt rigtige mødregruppe til dig, hvor I har så meget til fælles, fordi alle fem børn er født i skyttens tegn.

Men hvad har du egentlig selv lyst til og brug for? Gør dig klart hvad dine egne ønsker er, før du står i situationen. Så bliver det lidt lettere at sige til og fra.    

Menu
Top